Carpet, Maale Adumim

Commissioned Goldstein, Inc.
Scope Approximately 300 housing units
Status Implemented, 1982
Description

The Low Rise High Density Housing project is different from the standard housing projects.

The two clusters sprawl around a central park that faces the desert, and are connected to it with footpaths.

The terraced "carpet" is characteristic of desert and hilly regions and lends a sense of density, without "dead" or abandoned areas. At the same time, maximum privacy is ensured by the separate entrances to all houses and apartments and through the demarcation of private yards separated by walls and fences.

The dense construction and walls offer spaces that are private and protected from desert storms, while also creating public passages that are safe from the sun and the wind.

The footpaths connect the circumferential parking space to the public transportation road that surrounds the park. The entrance gates to these footpaths are embellished with small squares with sitting corners and vegetation. The entrance spaces further include signposts, street lamps, alley names, post boxes, etc. These squares serve as the entrance gates to the buildings.

The "unit" is structured on a square geometrical network of 12/12m. Each apartment is divided into a living space and a bedroom space, connected by a "joint" – the entrance space. The project is comprised of 3-,4- and 5-bedroom apartments.

The basic geometry of all the apartments allowed the use of prefabricated structures, in which whole apartments were cast with a standard steel mold.

The climatic solution of the planning is based on a tower-like element (aimed to absorb the sunlight and wind) that always faces the south. This architectural element shapes the project's skyline while also offering a high and aired space at the entrance to every apartment.

The buildings were painted with a thin acrylic plaster, in different shades of desert colors. The landscape walls incorporate steel banisters and wooden fences that enrich the design of the alleys and entrances.

The project was planned as a partner in Yaar Architects.